gentleman_bastard_series

Републиката на Крадците & Скот Линч

Републиката на Крадците
Джентълмените Копелета, Кн.3
Автор: Скот Линч
Страници: 764

the_republic_of_thieves_bulgarian_cover
Оригинално Заглавие: The Republic of Thieves
Goodreads Rating: 4.22
Личен Рейтинг: 4

Скот Линч не си играе. Той дивее по страниците на третата книга от поредицата за Джентълмените Копелета. Локи Ламора и Джийн Танен са се измъкнали от последното си приключение на косъм и влизат в следващото с Локи – полумъртъв. Искам да предупредя отсега, читателю, че по-долу те очакват пиперливи спойлери и не малко мрънкане от моя страна. Затова продължи с повишено внимание. Ето и анотацията (предупреждавам – тя не оставя много на въображението и е точно толкова разочароваща, колкото и определени моменти в книгата):


След като големият удар в кариерата им зрелищно се проваля, невероятният чаровен измамник Локи Ламора и довереният му партньор Джийн едва успяват да отърват кожите. Така е с Джийн, но Локи бавно е повален от смъртоносна отрова, от която нито един алхимик не може да го спаси. Краят му наближава и единствената му надежда е да приеме предложението на тайнствения вързомаг да действа като политическа маша в избори за магове и в замяна на това да оздравее. Животоспасяващата магия обаче е съизмерима с възможно най-мъчителната смърт, затова Локи не се съгласява, докато вързомагът не споменава името на Сабета – голямата любов на Локи, а сега негов най-голям противник. Локи е изгубил ума си по нея, но след бурни преживявания Сабета си тръгва. Сега обаче те отново ще бъдат заедно и отново ще има сблъсък на характери. Изправен пред единствения човек, който му е равен и в любовта, и в измамата, Локи трябва да направи своя избор: да се бори със Сабета или да я обича. От неговото решение може би зависи животът и на двамата.


Локи Ламора е Жив

the_republic_of_thieves_coverИ това си е истинско чудо. Републиката на Крадците продължава оттам, къде завърши Червени Морета под Червени Небета. Локи се сблъсква с последиците от поглъщането на отровата и е на броени часове от забравата на вечността. Джийн отчаяно търси лек, докато свещта на Локи гасне, но единственото спасение е предложено от Картейнски вързомаг – архидама Търпение. И макар вързомаговете да са основният мотор за омразата и гнева на Локи, той няма друг избор, освен да приеме предложението. Особено когато е изиграна картата със Сабета.

И така, Локи и Джийн потеглят към свърталището на вързомагове – Картейн, водени от архидама Търпение, за да се впуснат в политически игри и интриги, да купуват гласове и да се надцакват с жена, която им е равна по умения, ако не и по-добра. Да, Републиката на Крадците дава солидна заявка още с първите си страници, но дали успява да изпълни заканата си?

Сабета Белакорос Излиза на Сцената

Републиката на Крадците предлага две сюжетни линииминалото, в което Локи и Джентълмените Копелета разиграват пиеса с името ‚Републиката на Крадците‘; и настоящето, в което Локи и Джийн започват да се надиграват със Сабета Белакорос, в борбата за спечелването на изборите в Картейн.

Миналото предлага доста по-вълнуващи събития, защото то ни показва как Локи е стигнал до позицията си на жрец, как се е превърнал в лидер на Джентълмените Копелета – качествата, събитията, които са го оформили. Естествено, присъства и всичко, от което се нуждаем, за да вникнем в манията на Локи по Сабета.

the_republic_of_thieves_sabetha

Тази Сабета, чийто образ бе раздут до митологични размери благодарение на Лъжите на Локи Ламора и Червени Морета под Червени Небета. По мое лично мнение, Скот Линч не успява да оправдае очакванията за нейния образ. Срещата им след толкова години раздяла далеч не носи удовлетворението и кулминацията, които поне аз очаквах. Беше по-скоро направено наслуки, защото така трябва. Освен това, като персонаж Сабета не успява да предложи нещо уникално и завладяващо, за мен беше лишена от сила и харизма. Бих казала, че бледнее на фона на Замира Дракаша и Езри Делмастро, които срещнахме в предишната книга.

Играта на Вързомаговете

Въпреки че на Картейн му предстои да избере политическа партия, която да го води, зад всеки от двата варианта стоят враждуващи фракции на вързомаговете – едните са по-умерени, другите са крайни. Търпение, която още в началото е разкрита като майка на Соколаря, принадлежи на по-умерената фракция, докато синът ѝ винаги е бил към по-крайните.

the_republic_of_thieves_sabetha_locke_jean

Следва поредица от номера на дребно, изпълнени в движение. Тук Републиката на Крадците изостава от предшествениците си. В първите две книги на всяка страница виждаме как се разплита един грандиозен план, дългосрочна игра, изтъкана от много дребнички игрички. Има План. Но в третата книга има номерца, трикове, подмолност и хитрост в доста дребен мащаб, което отне много от магията на Джентълмените Копелета.

Струва ли си Републиката на Крадците?

the_republic_of_thieves_scott_lynch_alt_coverКакто сигурно предполагаш, читателю, и тук всичко свършва с краката нагоре. Една от фракциите е напълно унищожена в края на изборите, Сабета си тръгва, изоставяйки Локи отново, а Соколарят се изправя на крака и тръгва в търсене на своето отмъщение, което без съмнение ще бъде кърваво.

Локи е набеден за прераждането на Ламор Акантус, който е бил погълнат от магията си, докато е опитвал да прекрачи границата на живота и смъртта, за да върне мъртвата си съпруга. Която по стечение на обстоятелствата е червенокоса. Така се обяснява манията на Локи по Сабета и слепият му копнеж и вярност. И това кара Сабета да го погледне със страх.

Не бих казала, че е оригинално, но е неочаквано в известна степен. Въпреки това, препоръчвам горещо да бъде прочетена Републиката на Крадците. Тя е мост към, надявам се, шеметните събития от предстоящата The Thorn of Emberlain, за която всички се молим да излезе по-скоро. Третата книга свършва с много обещания за мрак и кръв, и аз нямам търпение да се потопя в тях в книга номер четири.

100% Препоръчано!

Advertisements

Ти какво ще кажеш, читателю...

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s