gentleman_bastard_series

Червени Морета Под Червени Небета & Скот Линч

Червени Морета Под Червени Небета
Джентълмените Копелета, Кн.2
Автор: Скот Линч
Страници: 768

red_seas_under_red_skies_bg_cover
Оригинално Заглавие: Red Seas Under Red Skies
Goodreads Rating: 4.23
Личен Рейтинг: 5

Авантюристичната приказка на Локи Ламора и Джийн Танен продължава във втората книга от поредицата Джентълмените Копелета. Скот Линч ни пренася в свят на вероломства и пирати по своя изключително динамичен и забавен начин. Следното ревю, читателю, съдържа спойлери, затова продължи с внимание.

Да видим анотацията.


Крадец и изключителен мошеник, Локи Ламора и верният му до гроб Джийн Танен напускат родния град. Те обаче, не могат вечно да бягат и когато спират, решават да поемат към най-богатата и непревземаема мишена на хоризонта – град Тал Верар. И към Кулата на греха.

Кулата на греха е най-изтънченият, най-прочутият и най-охраняваният храм на хазарта в света. Правилата на поведение в Кулата на греха са неписани, но строги като в религиозна секта. Съвсем просто и абсолютно неоспоримо е, ако те хванат да мамиш тук, това означава смърт. Предизвикателство, на което Локи Ламора не може да устои…

… но перфектното престъпление на Локи ще трябва да почака.


Какво се Случи с Локи Ламора & Джийн Танен?

red_seas_under_red_skies_alt_coverАми много и все неприятни неща. След като напускат Камор с Локи, танцуващ вихрено на ръба между живота и смъртта, двамата с Джийн прекарват значително време в дрязги. Докато Танен се опитва да се възстанови от загубата на побратимите им, то Ламора потъва в отчаяние и евтин алкохол. Докато накрая Джийн не го изкарва насилствено от това нелицеприятно състояние.

Това много ми харесва в Скот Линч. Героите му не са перфектни, напротив – те са ужасно реалистични. И ако Локи е гениален мошеник в едни моменти, то в други е просто отвратително, самосъжаляващо се и мрънкащо лайно. А Джийн, макар и безропотно верен, няма никакво намерение да търпи мълчаливо това му състояние. Затова му намира изключително интересна главоблъсканица, която успява да измъкне и двамата от забравата и скуката. И така, двамата тръгват към Тал Верара и поредната лайняна буря, изпълнена с напрежение и приключения.

Тал Верар и Кулата на Греха

red_seas_under_red_skies_sinspireКулата на греха е точно това, което името предполага. Многоетажна кула – на всяко от нивата ѝ се осъществяват всевъзможни хазартни практики. Единственото забранено е маменето. Представяш си, читателю, колко успешно възпира Локи и Джийн заплахата за живота им. В продължение на две години са се катерили упорито и с измама от едно ниво на следващото. А крайната цел – господарят на Кулата. Рекин е известен с това, че притежава съкровищница, която съхранява не само неговите богатства, но и тези на висшето общество на Тал Верар.

И това е псевдо-целта на Локи и Джийн, които играят игра отвъд играта. Отново. Докато не се появява поредният копелдак със съмнителни намерения и не праща плановете им по дяволите.

Максилан Страгос и Пиратската Заплаха

Архонтът на Тал Верар, неговият върховен главнокомандващ и военачалник, Максилан Страгос, е изпаднал в леко неудобна ситуация. След като преди години е премазал пиратската заплаха и е донесъл мир по бреговете на Тал Верар, силата му вече не е необходима. Постепенно бива изтласкван като върховна власт от Приори – търговската каста на Тал Верар. И понеже иска да покаже на града, че все още се нуждаят от него, стяга в смъртна хватка Локи и Джийн.

Те са отровени. И ако искат да живеят или да се освободят от тази бавно действаща отрова, трябва да играят по свирката на Архонта. Въпреки ужасният им опит с предишен подобен „работодател“, Локи и Джийн вярват, че могат да го изиграят.

Замира Дракаша, Езри Делмастро & Отровната Орхидея

red_seas_under_red_skiesПратени на своята мисия да вербуват пиратите да нападнат Тал Верар, или чрез машинациите си да ги принудят да ги сторят, Локи Ламора и Джийн Танен попадат в плен на едно от страшилищата на пиратския занаят. Капитан Замира Дракаша и помощник-капитанът ѝ Езри Делмастро са едно прекрасно женско дуо, което показва, че мъжете могат да пишат за силни жени, без да ги изопачават.

Животът на борда на Отровната Орхидея е труден, но изпълнен с удовлетворение. Има място и за малко любов. И противно на всичките му очаквания, когато Локи изиграва картата на честността с капитан Дракаша, открива в нея съюзник. Разбира се, и тук нещата се объркват скорострелно и безвъзвратно, когато друг пиратски капитан решава, че действията на Дракаша биха застрашили спокойствието на Порт Продигал и пиратите като цяло.

Следват морски битки, сблъсъци на суша и много, много посечени хора. А сърцето на Джийн Танен бива унищожено.

Струва ли си Червени Морета Под Червени Небета?

О, със сигурност! Ударът не успява, спасението е недостижимо и в края на книгата не знаеш дали искаш да продължиш да четеш за несгодите и ужаса, които налягат Локи и Джийн в Републиката на Крадците. Но за нея – друг път. Червени Морета Под Червени Небета е невероятно фентъзи приключение, което те държи на нокти по време на цялата игра, на играта в играта, и на играта отвъд всички останали игри; което ти показва вярност и дружба, което те окрилява и ти разбива сърцето в рамките на страници. Нищо не се развива по план и никой не е щастлив накрая. Но докато има живот, има и надежда, и поне Джийн Танен не се отказва от нея.

100% Препоръчано!

Advertisements

Ти какво ще кажеш, читателю...

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s